korfbalveldMet ingang van dit seizoen veranderen de veldafmetingen voor de buitencompetitie. De standaardveldafmeting is vanaf nu gelijk aan de veldafmeting in de zaal: 40×20 meter. Wat betekent dat voor ons?

De International Korfball Federation (IKF) heeft besloten dat alle teams vanaf nu standaard spelen op een veld van 40×20 meter. Uitzondering daarop vormt de E-jeugd en F-jeugd, want zij spelen op een veld van 24×12 meter (voorheen: 25×15 meter). Dat betekent voor de senioren, A-jeugd, B-jeugd en C-jeugd dat het veld kleiner wordt dan ze gewend waren. Voorheen speelden zij nog op 50×25 meter of 60×30 meter.

Natuurlijk geldt hierin wel een overgangsperiode. Vanaf het seizoen 2026-2027 is iedereen verplicht om op de nieuwe veldafmetingen te spelen, maar tot die tijd kan het zijn dat je de ene wedstrijd op een groter veld speelt dan de andere wedstrijd.

Thuiswedstrijden
Voor onze thuiswedstrijden geldt dat de senioren en de A-jeugd voorlopig nog speelt op een veld van 60×30 meter (de witte lijnen op ons veld). De B-jeugd, C-jeugd en D-jeugd spelen vanaf nu op een veld van 40×20 meter (de gele lijnen op ons veld). De E-jeugd speelt op een veld van 24×12 meter (losse lijnen). Op de gele achterlijnen staan ook de doelen van de handbal. Via de gemeente zijn we bezig met het regelen van afdekdoppen, zodat we de doelen tijdens de wedstrijden kunnen verwijderen.

Uitwedstrijden
De veldafmetingen bij de uitwedstrijden kunnen door de overgangsperiode variëren. Wordt er op gras gespeeld, dan speel je sowieso op de nieuwe veldafmeting van 40×20 meter. Wordt er op kunstgras gespeeld, dan hangt het ervan af of er vaste belijning en grondpotten aanwezig zijn. Op de pdf met het volledige wedstrijdprogramma kun je ook zien hoe groot het veld is waarop je speelt.

Zie voor meer informatie het bestuursbesluit van de IKF en ook de spelbepalingen voor het nieuwe seizoen.