Natuurlijk wil ieder team goed voor de dag komen tijdens het Schoolkorfbaltoernooi. Daarom zijn hieronder tips met betrekking tot het materiaal, de belangrijkste spelregels tijdens het toernooi en verschillende lessuggesties te vinden.

Het Klokhuis over korfbal
Korfbal is meer dan een bal door een mandje gooien. Snelheid, tactiek, techniek, balvaardigheid en een goede conditie zijn allemaal erg belangrijk bij korfbal. Bart – de presentator van Het Klokhuis – is daar inmiddels ook achter gekomen. Hij heeft meegetraind bij Koog Zaandijk.

De aflevering van Het Klokhuis is zeer informatief ter voorbereiding op het Schoolkorfbaltoernooi, want: hoe kun je scoren?, hoe moet je verdedigen? en douchen korfballers echt gemengd?.


Bekijk op hoge resolutie op UitzendingGemist.nl.

Let op!: Tijdens het Schoolkorfbaltoernooi wordt geen gebruik gemaakt van de schotklok. Verder wordt er bij groep 5/6 alleen gewisseld van spelrichting en bij groep 7/8 alleen gewisseld van functie, niet van vak. Het wisselen gebeurt halverwege de wedstrijd (en niet zoals in het filmpje na twee doelpunten). Een wedstrijd duurt 15 minuten.

 

Materiaal
Niet alle sportaccommodaties beschikken over korfbalballen en korven. Om toch te kunnen oefenen volgen hier een paar praktische tips.

Ballen: in plaats van korfbalballen kunnen ook voetballen, mini-basketballen, rubberballen en/of plasticballen gebruikt worden. Een korfbalbal op het toernooi heeft het formaat K4.

Korven: baskets, hoepels die geklemd en met tape bevestigd zijn aan de klimwand of geknoopte klimtouwen. Een korf op het toernooi heeft voor de groepen 5 en 6 een hoogte van 2,50 meter en voor de groepen 7 en 8 een hoogte van 3,00 meter.

 

De belangrijkste spelregels tijdens het toernooi
– De scheidsrechter heeft altijd gelijk.
– Je mag niet lopen/dribbelen met de bal.
– Je bal mag niet uit de handen van een andere speler tikken/pakken.
– Je mag niet duiken op/naar de bal.
– Je mag niet buiten de lijnen of op de lijn staan als je de bal in je handen hebt.
– Fysiek geweld is verboden: je mag niemand slaan/schoppen.
– Verbaal geweld is verboden: je mag niemand niet uitschelden.
– Je mag niet schieten op de korf als je verdedigd wordt. Verdedigd wil zeggen: één tegenstander staat tussen de aanvaller en de korf in; hij/zij kijkt de aanvaller aan en staat zo dichtbij (rechtop staand) dat hij de aanvaller kan aanraken en hij heeft een of twee handen omhoog.
– Je mag niet met meerdere mensen de balbezitter verdedigen. Slechts één persoon mag de balbezitter het samenspelen moeilijk maken en het schieten verhinderen.
– Jongens mogen alleen jongens verdedigen. Meisjes mogen alleen meisjes verdedigen.

Als iemand schiet (een doelpoging doet) en de verdediger loopt hem omver of slaat hem op de handen of armen, dan krijgt de aanvaller een strafworp. Een strafworp is een vrije doelpoging op 2,5 meter afstand. Ook als een jongen een meisje verdedigt bij een doelpoging of andersom, mag de aanvaller een strafworp nemen.

 

Lessuggesties
De Koninklijke Nederlandse Korfbal Bond (KNKV) heeft een boekje uitgebracht met lessuggesties om leerlingen voor te bereiden op het Schoolkorfbaltoernooi. Nieuwsgierig? Het boekje is te hier te downloaden.