bezuinigingDe gemeente Soest is druk bezig met het ontwikkelen van een nieuwe sportvisie. Vanaf 1 januari 2015 moet er 500.000 euro bezuinigd worden op de sport in Soest. Wat gaat dat voor ons betekenen?

Afschaffing passepartoutregeling
Deze grote bezuiniging wil de gemeente vooral bereiken door het afschaffen van de passepartoutregeling. Binnen deze regeling droeg elke vereniging een vast bedrag per lid per jaar af aan de gemeente en voor dit bedrag mocht gebruik gemaakt worden van de diverse sportaccommodaties.

Nog steeds onduidelijkheid over kosten
De passepartoutregeling leverde de gemeente een dekkingspercentage op van gemiddeld 10% van de kosten voor de accommodaties. Vanaf 2015 wil de gemeente dit verhogen naar een gemiddeld dekkingspercentage van 22%. Op die manier bereikt de gemeente de gewenste bezuiniging van 500.000 euro. Ondanks het feit dat dit al langere tijd bekend is, is nog steeds onduidelijk wat dit precies voor de Soester sportverenigingen en sporters gaat betekenen. Dat de kosten zullen gaan stijgen lijkt echter onvermijdelijk.

Proces
De afgelopen anderhalf jaar zijn er diverse klankbordgroepen geweest waarbij de gemeente gesproken heeft met (een afvaardiging van) de Soester sportverenigingen. In november hebben alle verengingen gesprekken gehad met de gemeente om te controleren of de uitgangspunten voor de berekeningen van een nieuw tariefstelsel voor de sportaccommodaties juist waren. Het proces is al een aantal keer gewijzigd, maar zoals het er nu uitziet zal de gemeenteraad in februari een besluit nemen over deze nieuwe huursystematiek.

Hoe is het voor ons?
Tijdens de gesprekken met de gemeente blijkt ons huidige dekkingspercentage op 5% voor het veld en 8% voor de zaal te liggen. We hebben duidelijk aan de gemeente laten weten dat een forse stijging van de kosten er mogelijk toe kan leiden dat wij ons 40-jarig jubileum (op 16 mei 2015) niet zullen halen. Een verhoging van de kosten zal immers ook doorberekend moeten worden naar de leden en de vraag is dan of het korfballen betaalbaar blijft. Wij zijn hierin niet de enige vereniging. Een verhoging van de kosten zal voor meer kleine verenigingen in Soest grote problemen opleveren. Iets dat niet de bedoeling kan zijn, want de gemeente wil juist dat iedereen gaat sporten.

De maat is vol
Duidelijk is dat de gesprekken met de gemeente tot onrust hebben geleid. Met oplossingen die door de kerngroep zijn aangedragen, lijkt niets te gebeuren. De Sport Federatie Soest – waar ook wij bij zijn aangesloten – heeft daarom naar aanleiding van een extra algemene ledenvergadering net voor de kerst, een brandbrief aan de gemeente gestuurd. De maat is vol. De wethouder heeft hier inmiddels op geantwoord.

De komende week zullen we weer aan tafel zitten met de Sport Federatie Soest en alle aangesloten verenigingen en aanwezig zijn bij het overleg met de gemeente. We houden jullie op de hoogte.

Meer weten over wat er voorafging aan de brandbrief? Kijk op de website van de Sport Federatie Soest.