Op zaterdag 12 september tekenen vertegenwoordigers van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) en De Eemvogels een samenwerkingsovereenkomst. Vanaf dat moment mag de Soester korfbalvereniging zich officieel FOCUS-vereniging van het KNKV noemen.

Als focusvereniging wordt De Eemvogels door het KNVK gesteund in het behalen van hun uitdagende doelen die zij zichzelf gesteld hebben voor 2020. De korfbalbond heeft zelf ook een uitdagende doelstelling voor 2020: groeien naar 150.000 leden. Deze groei wil het KNKV mede bereiken door middel van intensieve samenwerkingen verenigingen die een significante groei-ambitie hebben.

De korfbalbond zoekt voor de samenwerking verenigingen uit die voldoen aan de BLOEI!-criteria: clubs die de Bereidheid hebben om Ledenwerving/behoud actief op te pakken in een kansrijke Omgeving met een groot Effect op groei in kwantiteit en kwaliteit om zo als Inspirator/innovator een belangrijke rol te vervullen in de regio. En zo is het oog van het KNKV gevallen op De Eemvogels als FOCUS-vereniging.

In 2014 besloot het bestuur van De Eemvogels dat het roer om moest. Er moesten duidelijke doelen komen met ambitie. Al meer dan 40 jaar draagt De Eemvogels bij aan sportdeelname in Soest. Om het aantal sporters verder te vergroten en zowel kwantitatief als kwalitatief te groeien, was het tijd voor een nieuwe koers. De plannen en ambities van de Soester korfbalclub maakten dat de gesprekken tussen het KNKV en De Eemvogels betrekkelijk snel leiden tot de conclusie van de nationale bond dat De Eemvogels het predicaat FOCUS-vereniging verdiend.

‘Wij zijn meer dan blij met de keuze van de korfbalbond om ons te benoemen tot FOCUS-vereniging’, aldus Eemvogelbestuurder Daphne Hilhorst. ‘Het is een blijk van vertrouwen in onze vereniging en onze plannen. De plannen die wij begin 2015 maakten kunnen we nu met steun van de korfbalbond gaan uitrollen en dat maakt de kans op succes alleen maar nog groter.’

Het bestuur van De Eemvogels heeft de afgelopen maanden – in hechtte samenspraak met de (ouders van jeugd-)leden – ambitieuze plannen voor de toekomst gesteld. Zo wil de vereniging in 2020 gegroeid zijn van 100 naar 200 leden. ‘Die 200 leden zijn nodig om het spelniveau verder te verhogen en draagvlak voor de korfbalsport in de Soestergemeenschap te vergroten. Bij het verwezenlijken van onze plannen zullen we zeker van ons laten horen. De komende tijd kan geen Soester meer om ons heen’, zegt de enthousiaste Hilhorst, die hoopt op 9 september op de ledenvergadering door de leden tot voorzitter gekozen te worden.

De samenwerkingsovereenkomst wordt getekend door Joop van Essen, voorzitter Districtsbestuur Oost van het KNKV, en de nieuwe voorzitter van De Eemvogels. Het plechtige moment vindt plaats om 15.00 uur op Sportcomplex De Blaeck aan de Henriëtte Blaekweg in Soest. Alle leden en belangstellenden zijn welkom om hierbij te zijn. Aansluitend begint om 15.30 uur de wedstrijd De Eemvogels 1 – Midlandia 1.